4. Circulaire Economie

Als gemeente streven we naar een circulaire economie. Een circulaire economie is een systeem waarin grondstoffen,
producten en materialen zo veel mogelijk hergebruikt en gerecycled worden, zodat afval en verspilling worden verminderd. In plaats van het traditionele “neem-maakwegwerp”-model, probeert een circulaire economie materialen en producten zo lang mogelijk in gebruik te houden. Bewust en onbewust zijn er in onze gemeente al veel initiatieven die hier aan bijdragen. Zo zijn er verschillende afvalbrigades, wordt afval steeds beter benut en hebben we steeds meer ondernemers met circulaire bedrijfsmodellen. Er zijn dus heel veel kansen, waar ondernemers en inwoners van West Maas en Waal op inspelen.

Zwerfafvalbrigade

Alle dorpen in West Maas en Waal hebben een zwerfafvalbrigade! Daar zijn wij als gemeente heel trots op en blij mee. Door deze actieve vrijwilligers blijft onze gemeente schoon en mooi. 

Stichting Landschapsbeheer Gelderland startte samen met de dorpsplatforms de zwerfafvalbrigades op. Een zwerfafvalbrigade is een lokale groep met inwoners, die regelmatig zwerfafval in hun omgeving opruimt. Het accent bij de zwerfafvalbrigade ligt op een positief en een gezamenlijk resultaat: het is leuk om samen met buurtgenoten zwerfafval op te ruimen, iedereen kan het initiatief nemen en je doet alleen mee als je zin en tijd hebt. Zo is er snel resultaat en wordt de
eigen omgeving snel veel aantrekkelijker. Dat stimuleert anderen om ook aan de slag te gaan en zo ontstaat een zwaan-kleef-aan effect.

Polderjutters

Ook hebben we sinds 2023 de Polderjutters. Polderjutters houden zich 2x per jaar bezig met het opruimen van zwerfafval, meestal in het binnengebied van onze gemeente. In het voorjaar kunnen verenigingen zich hiervoor opgeven.
Voor het opruimen ontvangt de vereniging een vergoeding van minimaal € 250,-. Fijn voor de vereniging en fijn voor onze natuur!

Avri & circulair inzamelcentrum

Avri is in onze gemeente verantwoordelijk voor het afvalbeheer en verwerkt ook het afval dat wordt ingezameld in de milieustraat in Beneden-Leeuwen. Avri is van plan om op bedrijventerrein Medel in Tiel een moderne en duurzame milieustraat te realiseren, die voldoende ruimte biedt voor een groeiend aantal bezoekers. Met dit initiatief draagt Avri bij aan de ambitie van Regio Rivierenland om in 2050 volledig circulair te werken.

Het doel van Avri is om zoveel mogelijk bruikbare grondstoffen uit afval te halen, zodat deze opnieuw gebruikt kunnen worden en er minder restafval overblijft. Dit sluit aan bij de kern van het Circulair Ambachtscentrum, waar de nadruk ligt op het verlengen van de levensduur van materialen door hergebruik en recycling. Hierdoor wordt het een plek waar afval een nieuwe bestemming krijgt. Er zijn in de regio al veel bedrijven en organisaties die zich bezighouden met het hergebruik van materialen. Avri onderzoekt of samenwerking met deze partijen het Circulair Ambachtscentrum verder kan versterken.

Medewerkers van Avri zullen bezoekers van het Circulair Ambachtscentrum begeleiden bij het sorteren van afval, zodat het duidelijker wordt wat waar thuishoort. Het proces wordt overzichtelijker met drie verschillende zones: het Hergebruikplein, het Recycleplein en het Grondstoffenplein. Op de eerste twee pleinen kunnen bezoekers herbruikbare of recyclebare goederen inleveren, en wat daarna nog rest, blijft op het Grondstoffenplein achter.

In 2024 was de hoeveelheid restafval per inwoner in West Maas en Waal circa 65/70 kg

Om het afval te verminderen heeft Avri een campagne over afvalscheiding en hergebruik, genaamd Geef Het Door.

CIRTEX

De kleding die wij in West Maas en Waal in de kledingcontainers weggooien, wordt verwerkt door CIRTEX. CIRTEX is een coöperatie gevestigd in Tiel die streeft naar een gesloten regionale keten. Op dit moment wordt er nog veel kleding naar het buitenland getransporteerd. Door actief samenwerkingen aan te gaan en creatief te blijven nadenken over mogelijke oplossingen, wil CIRTEX de keten sluiten. Jaarlijks verwerkt CIRTEX ongeveer 1,8 miljoen kilo textiel, van circa 100.000 huishoudens.

Dit proces begint bij de inzameling van textiel van elke kwaliteit. Avri verzorgt de inzameling, en Werkzaak Rivierenland zorgt dat het textiel via het sorteercentrum in Tiel wordt gesorteerd. Goede stukken gaan naar tweedehandswinkels van 2Switch. De rest gaat naar de samenwerkende partners i-did, Planq, CLS-Tex, Htex en Heigo. Deze partners maken nieuwe producten van het textiel en werken aan oplossingen waarbij het textiel helemaal hergebruikt wordt en er geen afval overblijft.

Initiatieven/organisaties

Ondernemers zijn ook bezig om de waarde van producten zo hoog mogelijk te houden en te voorkomen dat producten bij het afval terechtkomen. Zo hebben we een grote kringloopwinkel: De Oude School. Daar kan je terecht voor speelgoed, kleding, meubelen, huishoudelijke artikelen, boeken, elektra en nog meer. Elke dag wordt het assortiment aangevuld en gewisseld.

Ook hebben we in Beneden-Leeuwen een weggeefhuis met de naam Re-Style. Hier kan iedereen dames-, heren-, en kinderkleding uitzoeken en inbrengen. Winkeliers met overtollige seizoenskleding of accessoires kunnen hun producten hier kwijt.

Naast de kringloop kan je voor meubels ook terecht bij tweedehands meubelzaak De Huiszwaluw in Boven-Leeuwen. Hier worden vintage, design- en industriële meubels uit de jaren 50 t/m 90 gerestaureerd, verhuurd en verkocht.

Bij conceptstore Vertoeven hebben ze niet alleen cadeautjes, koffie en thee, maar ook een hoek met tweedehands kinderkleding.

Er zijn meer manieren om de levensduur van spullen te verlengen, bijvoorbeeld door reparatie. Bij repaircafés krijgen kapotte spullen een tweede leven. In 2024 organiseerden het Hanzehuys in Maasbommel en de 50+ vereniging in Beneden-Leeuwen regelmatig repaircafés. Op vooraf vastgelegde data konden geïnteresseerden met hun kapotte spullen langskomen.

Heeft u gevonden wat u zocht?