Persbericht van 28-04-2022

Het is oorlog in Oekraïne. Veel mensen vluchten hun land uit. Nederlandse gemeenten zorgen voor de opvang van 50.000 vluchtelingen uit Oekraïne. In Wamel wordt een locatie in gereedheid gebracht om vluchtelingen op te vangen. Dit is de tweede locatie in de gemeente. In Altforst is de eerste locatie.

Burgemeester Vincent van Neerbos legt uit waarom deze noodopvang belangrijk is. “Het is oorlog op Europees grondgebied. Vol afschuw en zorg zien we hoe de jonge democratische republiek Oekraïne te lijden heeft onder de Russische invasie. We zullen rekening moeten houden met de gevolgen van deze oorlog. Er zijn heel veel mensen op de vlucht. Ook in West Maas en Waal vangen wij vluchtelingen op. Ik zie verschillende mooie initiatieven ontstaan. Ik juich dit van harte toe. Het toont aan hoe onze inwoners meeleven en meehelpen.”

Noodopvang in Wamel

Voor de vluchtelingen uit Oekraïne zonder sociaal netwerk regelen de gemeenten opvang. 
Huize Henricus, het pand van Zorggroep Maas en Waal, aan het Nieuw Hollenhof staat gedeeltelijk leeg. Dit is het pand dat gereed gemaakt wordt voor de noodopvang in Wamel.

Krachten bundelen

De burgemeester geeft aan dat de voorbereiding snel, maar zorgvuldig verloopt. “Het is daarbij belangrijk goed te communiceren en het gesprek aan te gaan. De direct omwonenden hebben een brief van mij ontvangen. Voor hen is dinsdag 3 mei een bijeenkomst. Ook daarna blijven we in gesprek. Misschien willen inwoners hulp aanbieden, in welke vorm dan ook. Of hebben zij vragen of zorgen. Zo bundelen we onze krachten.” 

Aanpassen pand

Eerst moet het pand aangepast worden om het geschikt te maken voor de noodopvang. In het pand wonen personen anti-kraak. Deze personen blijven in Huize Henricus wonen. De vluchtelingen komen gescheiden te wonen van de personen die er al wonen.
Medio mei verwachten we de eerste vluchtelingen. In totaal is er plek voor ongeveer 50 vluchtelingen. De vluchtelingen kunnen er minimaal 6 maanden wonen.

Wat kunnen inwoners doen?

In onze gemeente zijn veel ideeën om mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne te helpen. Het gaat meestal om hulp aan moeders en kinderen. Inwoners die hulp willen bieden kunnen zich aanmelden. Er wordt dan contact met hen opgenomen.
Inwoners die onderdak willen bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne kunnen zich aanmelden als gastgezin op de website www.takecarebnb.org(externe link). Meer informatie over het aanbieden van allerlei vormen van hulp staat op de website van VluchtelingenWerk Nederland(externe link).

Meer informatie

De gemeente staat klaar voor inwoners die vragen of zorgen hebben. Op de website van de gemeente staat mogelijk al het antwoord op een vraag.  Mailen mag natuurlijk ook. Dit kan naar oekraine@westmaasenwaal.nl. Een medewerker van de gemeente neemt dan contact op.