Het aantal inwoners met dementie neemt toe. Dit komt onder andere doordat het aantal ouderen toeneemt. Ook in de gemeente West Maas en Waal hebben we veel te maken met dementie. Daarom zet de gemeente West Maas en Waal zich actief in om een dementievriendelijke gemeente worden. Dit begint onder andere bij dementievriendelijke medewerkers en inwoners.

Dementievriendelijke gemeente en medewerkers

Een dementievriendelijke gemeente begint bij dementievriendelijke medewerkers. Daarom was er kort geleden in het gemeentehuis een training herkennen en omgaan met dementie. Deze training werd gegeven door de organisatie Samen dementievriendelijk. De medewerkers van het Klantcontactcentrum (KCC) en de buitendienst hebben de training gevolgd. Zij zijn de oren en ogen van de gemeente. En zijn nu dementievriendelijk!

Ook inwoners kunnen dementievriendelijk worden

De gemeente organiseert op maandag 8 april een fysieke training herkennen en omgaan met dementie voor inwoners. Vorig jaar is deze training georganiseerd in Boven-Leeuwen en Alphen. Deze keer zal de training plaatsvinden in Dreumel. Aanmelden is verplicht. Dat kan via westmaasenwaal.nl/dementievriendelijk.

Dementievriendelijke verenigingen

De training ‘Iedereen doet mee’ van Samen dementievriendelijk is er speciaal voor verenigingen. Verenigingen kunnen nu of in de toekomst te maken krijgen met dementie. Ze kunnen daarom deze gratis training aanvragen bij Samen dementievriendelijk. Vrijwilligers en leden van de vereniging worden dan op locatie getraind in het herkennen van en omgaan met dementie. Ze krijgen laagdrempelige en makkelijk handvatten, zodat iedereen mee kan blijven doen. Voor informatie over de training kijk op samendementievriendelijk.nl/verenigingen(externe link).