Het aantal inwoners met dementie neemt toe. Dit komt onder andere doordat het aantal ouderen groeit. Ook in de gemeente West Maas en Waal hebben we veel te maken met dementie. Daarom was er op 20 september de theatervoorstelling ‘De wondere wereld van dementie’. 

Grote belangstelling voor de voorstelling 

De voorstelling zorgde voor ontmoeting tussen mensen die te maken krijgen met dementie in hun omgeving. Zij vonden steun in elkaar. Ook waren er tijdens en na de voorstelling enkele (zorg-)professionals aanwezig. Zij gingen in gesprek met de aanwezige inwoners. Wethouder Rob Reuvers: “Dat het onderwerp dementie leeft onder de inwoners van West Maas en Waal is duidelijk. De eerste plekken waren snel gevuld. Daarom besloten wij het maximumaantal aanmeldingen te verhogen van 70 naar 130 deelnemers. Als ik in de zaal keek zag ik veel herkenning bij de toeschouwers. Het was een voorstelling met een lach en een traan. En het kwam echt binnen.” 

Theatervoorstelling: De wondere wereld van dementie

De gemeente West Maas en Waal is bezig met de ontwikkeling naar een dementievriendelijk West Maas en Waal.
Daarom nodigde de gemeente haar inwoners, vrijwilligers en mantelzorgers uit voor een avond over de ‘wondere wereld van dementie’. Wethouder Rob Reuvers opende de avond. Tijdens de theatervoorstelling is het publiek op een interactieve manier geïnformeerd over dementie. Het begrijpen van dementie en wat er gebeurt bij iemand met dementie helpt namelijk om er goed mee om te kunnen gaan.

Theatergroep Theducater verzorgde de voorstelling

Deze groep gebruikt theater als middel om te leren van en met elkaar. Zij speelden  verschillende scenes na, die gebaseerd zijn op de werkelijkheid. Het publiek heeft op een interactieve manier de scenes meebepaald. Door de interactieve vorm heeft het publiek gezien wat gedragsverandering in een situatie kan doen.