West Maas en Waal start eerste haalbaarheidsonderzoek naar warmtenet

Gemeente West Maas en Waal start in juli 2025 in Beneden-Leeuwen met een haalbaarheidsonderzoek naar een warmtenet. Het onderzoek is onderdeel van de ambitie van de gemeente om uiterlijk in 2050 aardgasvrij te zijn. 

Gemeente West Maas en Waal start deze maand in een buurt in Beneden-Leeuwen met een haalbaarheidsonderzoek naar een warmtenet. Het is de eerste buurt in de gemeente waar onderzocht wordt of een warmtenet een geschikte en betaalbare manier is om woningen duurzaam te verwarmen, zonder aardgas.

Het onderzoek is onderdeel van de ambitie van de gemeente om uiterlijk in 2050 aardgasvrij te zijn. "We willen samen met bewoners en partners zoeken naar alternatieven die passen bij de buurt," zegt Marieke van den Boom, wethouder duurzaamheid. “We zien een warmtenet als een mogelijk goed alternatief voor aardgas in deze buurt. Maar we gaan eerst goed onderzoeken of het technisch en financieel haalbaar is.”

Geen besluit, maar verkenning

De gemeente benadrukt dat het om een verkennend onderzoek gaat. Er is nog geen besluit genomen over de aanleg van een warmtenet. Het onderzoek brengt de mogelijkheden en  kosten in kaart. Ook de impact op de buurt wordt onderzocht.

In gesprek met bewoners

De gemeente vindt het belangrijk om bewoners goed te informeren en te betrekken bij dit proces. Inwoners van deze buurt zijn inmiddels geïnformeerd over dit haalbaarheidsonderzoek. Binnenkort zijn medewerkers van de gemeente in de buurt aanwezig om vragen te beantwoorden. Ze bellen ook bij een aantal adressen aan om in gesprek te gaan. Daarnaast kunnen bewoners via een vragenlijst hun mening en zorgen delen.

Rest van de gemeente volgt later

“We gaan stap voor stap aan de slag om alternatieven te zoeken voor het aardgas in onze dorpen” aldus Marieke van den Boom. “Dat zijn processen die lang duren. Uiteraard betrekken we de inwoners hierbij”.

Meer informatie op de website

Op westmaasenwaal.nl/warmtenet vinden bewoners meer informatie over het warmtenet, het onderzoek en hoe ze mee kunnen denken.