Op donderdag 16 november organiseren we weer een Kindergemeenteraad. Deze zesde editie wordt gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen. De voorbereidingen voor de deelnemers beginnen maandag 18 september.

Voorbereiding op de Kindergemeenteraad

In de week van 18 tot en met 22 september spelen de scholen het spel Democracity(externe link). Dit gebeurt in de raadszaal van het gemeentehuis. Democracity is een interactief rollenspel waarin de leerlingen kennis maken met de basisbeginselen van het lokaal bestuur.
Dit spel bereidt de kinderen voor op de Kindergemeenteraad. Ze leren discussiëren, onderhandelen en uiteindelijk keuzes te maken voor het inrichten van ‘hun’ dorp.
Bij dit spel ervaren de kinderen hoe democratische besluitvorming eraan toe gaat. ProDemos(externe link)-Huis voor democratie en rechtstaat begeleidt het spel.

Thema van de Kindergemeenteraad

Na het spelen van Democracity gaan de leerlingen op school aan de slag om een concreet en uitvoerbaar plan te bedenken. Het thema waarmee de Kindergemeenteraad aan de slag gaat is ‘Een groen West Maas en Waal: da’s pas klasse!’ 
De gemeente is benieuwd naar de ideeën van de kinderen die passen in dit thema. Tijdens de Kindergemeenteraad gaan de kinderen over hun plannen in discussie. Daarna gaan de leerlingen stemmen. Van iedere school zijn er in totaal acht leerlingen die hun school vertegenwoordigen in de Kindergemeenteraad. Het winnende plan wordt echt uitgevoerd.

Deelnemende scholen

Vier van de tien basisscholen uit de gemeente West Maas en Waal nemen deel aan de Kindergemeenteraad. Dit zijn De Laak(externe link) uit Wamel, De Mariaschool(externe link) uit Boven-Leeuwen, De Oversteek(externe link) uit Dreumel, De Wijzer(externe link) en De Leeuwenkuil(externe link) uit Beneden-Leeuwen.
Aan het spel Democracity doen daarnaast De Mariënhof(externe link) uit Alphen en de St. Lambertusschool(externe link) uit Maasbommel mee.